Terapist Nasıl Seçilir: Psikolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hayatımızda yaşanan olaylarla baş etmek her zaman kolay olmayabilir. Döngü haline giren ve içinden çıkamadığınız ruhsal durumlarda tek başınıza çabalamak yetersiz kalabilir. Bu durumlarda bir terapistle konuşmak, yaşadığınız sorunların üstesinden gelmenizi kolaylaştıracak ve daha sağlıklı bir hayatın temellerini atacaktır. Dünyada milyonlarca insan bir terapistten yas, boşanma, çocukluk dönemi travmaları, ilişki sorunları, kaygı, panik atak, depresyon vb. konular için profesyonel destek almaktadır. Terapiye başvurma sebebiniz ne olursa olsun doğru terapisti seçmek psikoterapi sürecinizin en önemli aşamasıdır. Çünkü fiziksel olarak hasta olduğunuzda doğru tedavi ne kadar önemliyse ruhunuz hastalandığında da doğru terapi ve terapist seçimi oldukça önemidir. Öyleyse doğru terapist nasıl seçilir, psikolog seçerken nelere dikkat edilmelidir birlikte ele alalım.
Terapistinizin eğitimini kontrol edin
Psikologunuzun lisans eğitimini akredite bir üniversitede ve psikoloji bilimi üzerine tamamlaması son derece önemlidir. Psikoloji bölümü dışında bir bölümden mezun olduktan sonra bu bölüm ile ilgili sertifikalar edinmek kişiye psikolog unvanı sağlamaz. Buna ek olarak klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yapmış olmasına dikkat etmelisiniz.
Terapist ne kadar süredir bu işi yapıyor?
Psikoterapi, konuşarak yapılan bir çalışmadır bu sebeple görüşeceğiniz terapistin mesleğindeki yetkinliği ve deneyimi önemlidir. Başvurduğunuz terapistin sizin destek almak istediğiniz alanda eğitim almış olması oldukça önemlidir. Bu sebeple terapist araştırması yaparken hangi alanlarda eğitim aldığına dikkat ediniz.
Eğitimden sonra edinilen sertifikalar
Konuşma yoluyla yapılması bir arkadaş, bir akraba ile yaptığınız konuşmalarla aynı olduğunu göstermez. Aksine bu alanda ciddi bir teknik alt yapı bulunması gerekmektedir. Çocuk ve ergen, yetişkin, aile, çift gibi terapi çeşitlerinden hangisine ihtiyaç duyduğunuzu belirledikten sonra alanında uzman terapist araştırmasına başlayabilirsiniz. Terapistinizin sizin danışmak istediğiniz alanda uzman olması terapi sürecini olumlu etkileyecektir.
Fiyat ve seans süresi
Seanslar sıklıkla 45-50 dakika kadar sürmektedir. Günümüzde farklı platformlarda 15 dakikalık ön görüşme ve 30 dakikalık seans gibi farklı seçenekler sunulsa da bu seçenekler psikoterapinin işleyişinde uygun olmayan sürelerdir. 15 dakikalık bir değerlendirme yeterli olmayacaktır. Buna ek olarak, araştırma yaparken bütçenizi belirlemek ve bu bütçeyi belirlerken seansların sıklıkla haftada bir şekilde devam ettiğini dikkate almak önemli. Bu durum düşünülmelidir ve sürdürülebilir şekilde devam edilebilecek optimize ücrette bir terapistle çalışılmalıdır.
İlk görüşme
Danışan ve terapistin ilk görüşmesi oldukça önemlidir. Bu görüşmede danışanı dinledikten sonra sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgiler verilir. İlk karşılaşmada danışana gizlilik güveninin verilmesi çok önemlidir. Her danışanın seans süresince psikolog ile paylaştığı bilgiler danışan ve psikolog arasında gizli kalmaktadır. Terapist ile danışan arasında kurulacak ilişkide güven, içtenlik ve yargılayıcı tutumun tam tersi olarak koşulsuz olumlu kabul önemli niteliklerdir. Terapistiniz ile ilişkinizde bu kriterler karşılanmıyor hissediyorsanız bunu seansta açmak ve değerlendirmek uygun olacaktır.
Mini Psikoloji olarak danışanlarımızın kendini güvende hissettiği seansları sağlayabilmek için alanında deneyimli ve yetkin psikoterapistlerle çalışıyoruz. Ekibimizde yer alan psikologların gerekli şartları sağlaması en önemli kriterlerimizden, bu yönde bir arayışınız varsa sormak istediğiniz tüm soruları sorup sitemizde ekibimiz kısmından psikologlarımıza dair bilgileri inceledikten sonra en uygun bulduğunuz terapistimize randevu alabilirsiniz.